Lowcarb diabetes 2.-hu typu uzdravuje, ošetrenie z horšuje.

Publikované:5. decembra 2018, 19:00
Zdroj: Szendi Gábor
Preklad. Ing. Imrich Galgóczi

Ďalšie štúdium dokázala liečebný účinok lowcarbu

V niekoľkých článkoch som už uviedol, že zvrátenie cukrovky 2. typu nie je nezodpovedný huncútsky výmysel, ale potvrdzuje to rad úspešných štúdií publikované v špecializovaných odborných časopisoch, na konci ktorých sa mnohí chorí diabetici, závislí od inzulínu, sa zotavili. Takže liečebný plán by mohli byť založený na nejakom tom základe.

Vo februári 2018 publikovaná ďalšia rozsiahla štúdia dokázala, že diabetes 2.-ho typu môže byť zvrátený, alebo lieky môžu byť výrazne znížené (čo významne znižuje následné komplikácie). (Aj touto cestou ďakujem Prof. Dr. Boros G. Lászlóvi, (Kalifornia,Los Angeles, https://goo.gl/m8Yo78 ), že ma upozornil na túto štúdia.

Autori, Sarah Hallberg a spolupracovníci., vo svojom úvode poukázali na to, že medzi rokmi 1980 a 2014 sa počet diabetikov štvornásobne zvýšil. Vedľajšie účinky nových liečebných metód, následné sledovanie liečby, cena a nezmenené zhoršenie stavov ochorenia naznačujú obmedzenia dnešnej liečby. V zásade odporúčania na liečbu diabetu 2.typu zahŕňajú modifikáciu životného štýlu a úbytok hmotnosti, v skutočnosti len ledva niekto schudne, a zvrátenie choroby nie je typické. Odporúčaná strava (mediteránska, vegetariánska, DASH / American Heart Association -diéta na zníženie krvného tlaku) nie sú vhodné na zvrátenie cukrovky. Diéty s 4-800 kcal / deň veľmi rýchlo obnovia metabolizmus cukru, a zhorší sa, akonáhle sa pacient vráti späť na zvyknutú stravu. Oproti tomu diéta bohatá na bielkoviny, tuky a výrazne znížený príjem sacharidov ( z rastlín), tiež obnovuje normálnu hladinu cukru v krvi, ale pacient nemusí hladovať, môže jesť dosť.

Východiskovým predpokladom štúdie je, že zmenou životného štýlu, bez podpory, to nepôjde. To znamená, že vyvinuli takú metódu, ktorú aj otestovali, ktorá podporuje diabetického pacienta dosiahnuť a zachovať stav ketózy. V podstate to znamená(by znamenalo) neustálu podporu a kontrolu. Môžeme si to predstaviť, ale nie len na Slovensku to nemá realitu.

Ako Nita Forouhi a spol. (2018) poukázali: Zatiaľ čo väčšina diabetických usmernení týkajúcich sa cukrovky, najprv odporúča v každodennej praxi zmeniť výživu a fyzickú aktivitu pred zavedením liečby, pacienti nie vždy dodržiavajú. Väčšina lekárov nie je vyškolená v dietetickej téme, prístupe, čo bráni v konzultácii s pacientom. Aj rozhovor o výžive ja časovo náročná činnosť. S výnimkou centra pre diabetikov je poradenstvo v oblasti výživy zvyčajne dodanie brožúry.
Po stanovení diagnózy diabetu 2.-ho typu, z ordinačiek, ktoré obyčajne trpia nedostatkom odborných pracovných síl, pacient obyčajne odchádza s množstvom liekov. Analýzou stravovacích doporučení diabetogie, pracovná skupina za problém považujú to, že doporučujú diétu chudobnú na tuky s veľa ovocím, zeleninou a výrobkami z celozrnných obilnín. K tomu môžeme dodať, že najúčinnejšou stravou na liečbu cukrovky a obezity je príjem stravy s nízkou hladinou uhľohydrátov, vysokým obsahom tukov a bielkovín. Takýto prístup dobre umožňuje pristihnutie skutku, ako úplne absurdná hypotéza cholesterolu narúša myslenie o správnej ľudskej výžive. V tejto diéte nemá miesto veľa ovocia ani celozrnné obilniny.

Diabetik, ak aj číta o diéte lowcarb, neinformovaný lekár ho z toho odhovorí, navodením strachu z vysokého cholesterolu a zhoršením stavu. Komu má veriť chorý: svojmu lekárovi, alebo informáciám z internetu? Je jasné, že radšej sa bude prikláňať na názor svojho lekára, predsa on je „odborník“ , a diabetik zostáva chorým pacientom, nadarmo je množstvo úspešných štúdií, ktoré mimo iného potvrdzujú aj to, že aj prívržencov cholesterolovej hypotézy presvedčí fakt, že veľa tuku nezhoršuje, ale zlepšuje pomer HDL/LDL. Takže jeden z hlavných problémov je sám lekár a dietetik, ktorí svojimi odporúčaniami natĺkajú klince do rakiev chorých.

Po tejto obchádzke sa vráťme k štúdiu a zamerajte sa na dosiahnuté výsledky.

HbA1c (ukazuje trojmesačnú priemernú hladinu glukózy v krvi) preukázal signifikantný pokles hladiny v skupine lowcar, zatiaľ čo v skupine s tradičnou liečebnou metódou sa nezmenil , alebo ďalej rástol.
Graf ukazuje, že tí, ktorí mali vyššie hodnoty HbA1c pri štarte, mali miernejší pokles, ale druhý a tretí pilier ukazuje, že tí, ktorí mali nižšiu, mali zdravú alebo takmer zdravú hladinu po jednom roku. (Pravdepodobnosť vzniku cukrovky je pri nižšej hladine ako 5,8% je nižšia, nad 6,4%, je vysoké riziko, a medzi 5,8% a 6,4% riziko vzniku choroby postupne rastie.)

Pri hodnotení výsledkov by sa malo tiež vziať do úvahy, že zatiaľ čo v skupine lowcarb sa HbA1c zlepšila, medzitým 78 ľudí, ktorí boli na začiatku inzulínovo závislí chorí, 31 z nich (40%) opustili inzulín a u ostatných 60% znížili dennú dávku inzulínu. Na rozdiel od toho u pacientov užívajúcich inzulín, ktorí dostávali konvenčnú liečbu, sa denné dávky inzulínu zvýšili v priemere o 15%.

V lowcarb skupine sa priemerná hmotnosť postupne znižovala, v priemere o 14%, ale mnoho ľudí stratilo 20-40% svojej telesnej hmotnosti. (Je zrejmé, že kto riadne nedodržal stravu, schudol menej.)

Pozitívne zmeny v metabolizme glukózy boli rýchlo iniciované, u 84% účastníkov sa znížila hladina HbA1c počas prvých 70 dní, u 90% z nich sa znížila hladina cukru v krvi nalačno.
Bezpečnosť stravy je indikovaná skutočnosťou, že 1 zo 262 účastníkov mal zvýšenú hladinu kreatinínu (čo naznačuje zhoršenie funkcie obličiek), ale nedošlo k vzniku novej dny (lámka). Nevyskytla sa žiadna hypo alebo hyperglykémia vyžadujúca liečbu, funkcia obličiek a pečene sa nezmenili.

Samozrejme, bez pomoci nepretržitého poskytovania lekárskej pomoci môže byť pre mnohých prechod na lowcarb diétu ťažký, napríklad preto, že nevedia ako znížiť inzulín, kedy môžu vypustiť lieky. Prirodzene a opatrne. Ktorí si pichajú inzulín, aj tak merajú hladinu krvného cukru, majú určitú prax v odhade toho, že každé jedlo ako ovplyvňuje ich potrebu inzulínu. Keďže hypoglykémia je nebezpečnejšia, pri snahe znížiť inzulín treba sa radšej snažiť, aby aktuálna hladina bola trošku vyššia ako cieľová hodnota. Stojí za to, aby do liečebného plánu bol zainteresovaný aj lekár, ktovie, možno lekár bude v tom partner. Ak nie, nemusíte byť zúfalý, s náležitou starostlivosťou, každý môže urobiť prechod a seba-liečenie. Nech je hanbou medicíny, že chorí na cukrovku musí vyzdravieť partizánskym spôsobom.

Odvolania:
Forouhi NG, Misra A, Mohan V, Taylor R, Yancy W. Dietary and nutritional approaches for prevention and management of type 2 diabetes. BMJ. 2018 Jun 13;361:k2234.
Hallberg SJ, McKenzie AL, Williams PT, Bhanpuri NH, Peters AL, Campbell WW, Hazbun TL, Volk BM, McCarter JP, Phinney SD, Volek JS. Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study. Diabetes Ther. 2018 Apr;9(2):583-612.

Pridaj komentár